Prosjekter

Den Skitne Byen (2023-2024)


Samarbeidsprosjekt mellom Sweco Architects, Aspelin Ramm, og et tverrfaglig team som utfordret den polerte byutviklingen i Oslo. Vi undersøkte hva som skjer når byen blir stadig mer ren, striglet og ekskluderende – og hvorfor det skitne, spontane og uforutsigbare er viktig for å skape en inkluderende by hvor folk får eierskap. For hva er egentlig konsekvensene av å rydde bort det «uønskede»?

Teamet: Ingrid Margrete Sletten Haga, Peder Blümlein, Einar Granli Hansen, Live Victoria Hesland Noren, Ulrik Randsborg Lie og meg.


Prosjektet er presentert flere steder. Les mer på: denskitnebyen.no

Foto: Peder Blümlein

Decoding the International: Theorizing and Applying an Urban Lens to the Study of Oslo (2024)

Masteroppgave fra NMBU i internasjonale relasjoner:
Siden 1990-tallet har Oslo vært gjennom store transformasjoner. De siste årene har det blitt reist spørsmål om hvem som egentlig bærer ansvaret for denne utviklingen. Vanligvis pekes det på lokale aktører. Denne oppgaven utfordrer dette ved å vise hvordan det internasjonale er dypt integrert i byens urbane system – og dermed også i utviklingen. Målet er å undersøke Oslo gjennom et internasjonalt politisk blikk, med et teoretisk rammeverk som kombinerer autoetnografi, populærkultur og empirisk analyse.

Gjennom teori fra internasjonale relasjoner utvikles et urbant blikk som gjør det mulig å veksle mellom mikro- og makroperspektiv.

Oppgaven konkluderer med at urban kunnskap og byens ontologi er uløselig knyttet til internasjonale krefter. Det betyr at lokale aktører ikke kan forstå – eller ta ansvar for – byutviklingen uten også å forholde seg til de ideologiene og strukturene som virker på tvers av landegrenser.

Oppgaven kan leses her.

Forsøplingssaker - samarbeid mellom kommune og renovasjonsselskap (2022-2024)

Veileder ført i pennen av meg som hovedforfatter:

Hold Norge Rent og Sirk Norge har med støtte fra Handelens Miljøfond sett på hvordan kommuner følger opp forsøplingssaker, hvilke barrierer de møter i arbeidet, hvordan det er mulig å overkomme barrierene og hvordan kommunen kan samarbeide med sitt kommunale renovasjonsselskap i dette arbeidet.

Forsøpling er et stort miljøproblem både grunnet skadevirkningene på naturen og grunnet tap av ressurser. Kommunen har en sentral rolle i arbeidet mot forsøpling, og i denne veilederen har vi sett på muligheten for at et samarbeid mellom kommune og renovasjonsselskap kan bidra til å effektivisere arbeidet i forsøplingssaker.

Veilederen bygger på kunnskap hentet inn gjennom en kartlegging blant kommuner og renovasjonsselskap i regi av Ipsos og samtaler med en referansegruppe bestående av et utvalg kommuner og renovasjonsselskap utført av Sirk Norge og Hold Norge Rent. Det juridiske er kvalitetssikret av Advokatfirmaet Berngaard AS.d.

Arbeidet finner du her.

Kampanje for Bysykkel og bydel Gamle Oslo (2022)


Prosjektet hadde som mål å øke syklisters bevissthet om egen atferd i trafikken, en viktig faktor for økt sikkerhet. Målet var ikke bare å redusere antall ulykker, men også å gjøre sykling mer inkluderende gjennom en bedre og tryggere sykkelkultur, og sette klima på agendaen.

Dette ble gjort gjennom en kampanje med skilt festet på bysykler i samarbeid med Oslo Bysykkel. Skiltene var utformet for å nå ut til syklister med humor fremfor pekefinger.

Over 400 skilt ble hengt opp på bysyklene i 2022, synlig for de mange brukerne av Oslo Bysykkel. I tillegg nådde kampanjen flere tusen mennesker i sosiale medier, blant annet gjennom delinger fra Oslo Bysykkel og Bymiljøetaten.

Prosjektet ble laget sammen med Dominika Kralova og Dalia Moussa i kurset CityStudio.

Les mer her.

Previous
Previous

Muntlig formidling